ICT-AAC Domino brojalica ICT-AAC Domino brojalica Free Get
ICT-AAC Domino brojalica

ICT-AAC Domino brojalica

University of Zagreb, FER

1.0 for iPad
Free
0

0 Ratings

Release Date

2015-01-16

Size

8.0 MB

Screenshots for iPad

ICT-AAC Domino brojalica Description
Opis aplikacije

Poznavanje količine jedan je od preduvjeta za usvajanje pojma broja, odnosno osnova za buduće računanje. Djeci s teškoćama u razvoju aplikacija Domino brojalica na atraktivan način pruža rana iskustva s količinom i brojevima, potpomognuto slikovnim i zvučnim zapisom. Aplikacija olakšava učenje povezivanja vizualnog simbola i količine te znamenke (brojke). Upravo tako povezani vizualni i auditivni simboli kod navedene skupine djece potiču, održavaju i unaprjeđuju vještine rane matematičke pismenosti neophodne za usvajanje pojma količine, a kasnije i za shvaćanjem značenja brojeva. Sve to je preduvjet za shvaćanjem osnovnih računskih operacija.
Koristeći aplikaciju djeca imaju priliku upoznati druge važne matematičke predvještine kao što su razlikovanje malo-puno i jednako mnogo povezivanjem različitih simbola koji predstavljaju istu količinu (simbol predmeta iz okoline/okruženja sa simbolom sa simbolom količine na domino pločici) te povezivanje brojeva i simbola s domino pločica.
Prednost aplikacije je mogućnost njezine uporabe u obiteljskom okruženju i/ili predškolskim ustanovama te početnoj nastavi matematike u osnovnim školama. Aplikaciju mogu koristiti i mlađa djece tipičnog razvoja kod koje ne postoji potreba za dodatnom stručnom podrškom.

Upotreba aplikacije

Aplikacija pomaže pri učenju količine pomoću takozvanog domino principa - povezivanjem broja simbola prikazanih na ekranu i točkica na domino pločicama. Korisnici u okviru aplikacije imaju mogućnost naučiti količinu prebrojavanjem simbola ili prepoznavanjem zadanog broja.
Korisniku se u pojedinom zadatku prikazuju dva skupa simbola. Simboli su u skupovima raspoređeni poput točkica na domino pločicama. Ukoliko korisnik odabere rješavanje zadataka pomoću brojeva, problemski zadaci su prikazani brojevima, a ne simbolima. Lijevi skup uvijek sadrži dosad naučene količine, dok desni skup sadrži nove količine koje tek treba naučiti - npr. u igri "Učenje do 5" u lijevom skupu mogu biti količine 1, 2 ili 3, dok su u desnom količine 4 ili 5. Ponuđeni odgovori su u obliku domino pločica. Količine do 5 na domino pločicama su prikazane jednom bojom točkica, dok su količine veće od 5 prikazane kombinacijom dviju boja točkica. Svakim točnim odgovorom povećava se broj bodova/zvjezdica ispisan u gornjem desnom kutu ekrana.
U postavkama aplikacije nalazi se niz mogućnosti za prilagodbu sučelja. Moguće je prilagoditi način prikaza domino pločica – u rastućem ili pomiješanom poretku. Moguće je odabrati broj zadataka u jednom krugu igranja (od 5 do 20), kao i broj odgovora (domino pločica) koji se prikazuje korisniku (od 2 do 6). Dodatne mogućnost za prilagodbu aplikacije su uključivanje/isključivanje izgovora zvučnog zapisa simbola, odabir pozadine sučelja te postavljanje broja zvjezdica za pojedine igre na početnu vrijednost.
ICT-AAC Domino brojalica 1.0 Update
2015-01-16 Version History
More
More Information
Price:
Free
Version:
1.0
Size:
8.0 MB
Genre:
Education Games
Release Date:
2015-01-16
Language:
English
More
You May Also Like
Developer Apps