Marcoen Marcoen Not Available
Removed from the App Store
Marcoen

Marcoen

Maarten Alberts

1.3 for iPhone
Free
0

0 Ratings

Release Date

2018-03-20

Size

25.2 MB

Screenshots for iPhone

iPhone
Marcoen Description
Onze school is vernoemd naar de Heilige Marcoen. Bij de ingang staat een beeld dat bij het 90-jarig jubileum van de school is geplaatst. Maar wie was deze Marcoen eigenlijk?

Marculphus werd geboren in Bayeux in Normandië (Frankrijk) rond het jaar 490. Zijn ouders waren van adellijk geslacht en daarom genoot Marcoen, zoals hij in de volksmond genoemd werd, een gedegen opvoeding.
Zijn toekomst lag in een militaire loopbaan: als ridder zou hij het landgoed van zijn ouders gaan beheren. Naast de wetenschappelijke vorming genoot hij een christelijke opvoeding en hij nam het besluit om geestelijke te worden. Na de dood van zijn ouders verkocht hij zijn bezittingen en vertrok naar Coutances waar hij een priesteropleiding kreeg van bisschop Possessor. Na zijn wijding werd hij missionerend priester in het bisdom en verkondigde overal het Heilig Evangelie. Hij werd vooral bekend om de wonderen die rond zijn persoon plaatsvonden.

Van koning Childebert kreeg hij ten oosten van Valognes (Nateuil) een stuk land en hier stichtte Marcoen zijn eerste klooster naar het model van Antonius Abt. Ook op het eiland Jersey stichtte hij een klooster waar de monniken een nog strenger leven leidden. Steeds meer mannen raakten begeesterd door de eenvoudige houding van Marcoen. Tijdens een invalspoging van de Saksen namen de eilandbewoners hun toevlucht tot de abt en op zijn vurig gebed werden de schepen tijdens een hevige storm te pletter geslagen op de rotsen. De gelovigen kwamen toegestroomd om de wonderdoener te horen preken en vroegen genezing van hun ziekten.

Op 1 mei 558 stierf de vrome abt Marcoen en werd hij begraven op de Îles Saint-Marcouf. Talrijke wonderen vonden er in de loop der tijden plaats bij zijn graf en in 898 werden zijn beenderen overgebracht naar Corbeny (uit vrees voor de Noormannen). Franse koningen kwamen na hun kroning bij het graf van Marcoen om bescherming af te smeken tegen struma, een aandoening aan de schildklier. In Nederland waren er verscheidene plaatsen waar de verering van Marcoen plaats vond. Een van deze plaatsen is Dorst: relieken van Marcoen werden onder meer in 1689 geschonken aan de kerk van Dorst en zijn nu nog te bezichtigen.
Marcoen is patroon van: apothekers, lakenhandelaars en tevens patroon voor de genezing van o.a. struma, eczeem, blindheid, doofheid en diverse klierziekten.
More Information
Price:
Free
Version:
1.3
Size:
25.2 MB
Release Date:
2018-03-20
Developer:
Maarten Alberts
Language:
English
More
You May Also Like
Developer Apps